Versteviging, tussenvoering of Vlieseline?

by | jun 6, 2020 | Weetjes

Eigenlijk betekend het steeds hetzelfde, je wilt je stof een extra steuntje geven. Vlieseline is de merknaam van de versteviging en zo ingeburgerd dat het niet alleen als merknaam gebruikt wordt. Vlieseline strijk je letterlijk op de stof omdat je hem steviger wilt maken, ondersteunen dus, maar toch soepel wil houden.

Waarom verstevigen?

Je  verstevigd de stof op de plaatsen waar je hem graag vormvast hebt, denk aan manchetten, kragen, zak-klepjes, belegdelen enz.. Als je een patroon volgt staat daar bijna altijd beschreven welke delen je moet verstevigen. Verstevigen helpt ook tegen het rafelen en uitrekken van de stof, denk daarbij aan knoopsgaten of bij het gebruik van drukknopen.

Welke versteviging gebruik je?

 • Je hebt plakbare en niet-plakbare versteviging, geweven, non-woven en rekbare versteviging. Versteviging die niet plakt wordt maar weinig meer gebruikt, je kunt denken aan stoffen met structuur die niet gestreken mogen of kunnen worden. Plakbare versteviging is er in de geweven variant, dat is katoen met een plaklaag, denk er aan dat deze net zoals de stof recht-van-draad geknipt dient te worden. Non-woven versteviging is een dun vlies met plaklaag zonder draadrichting, je knipt zoals het uitkomt. Dan is er ook nog de elastische versteviging, let er goed op dat de versteviging in dezelfde richting rekbaar is als je stof! De meeste Vlieseline soorten zijn non-woven.
 • H180 is een zachte soepele non-woven Vlieseline verkrijgbaar inzwart en wit. Is geschikt voor het verstevigen van kragen, manchetten en belegdelen van lichte stoffen zoals dunne batist, viscose, cupro, zijde en satijn.

 

 

 • H200 is een soepele maar iets stevigere non-woven  Vlieseline verkrijgbaar in zwart en wit. Is geschikt voor het verstevigen van kragen, manchetten en belegdelen  van lichte tot middelzware stoffen zoals katoen, viscose, gabardine en polyester.
 • H250 is een stevigere non-woven Vlieseline verkrijgbaar in zwart en wit. Is geschikt voor het verstevigen van kragen, manchetten en belegdelen van middelzware stoffen zoals stevige katoen en polyester. Vlieseline H250 is ook zeer geschikt voor ceintuurs en knutsel werkjes.

 

 • G405 is een zachte soepele non-woven Vlieseline verkrijgbaar in zwart en wit. Is geschikt voor het verstevigen van manchetten, kragen en belegdelen, maar wordt ook gebruikt om stoffen te stabiliseren, zoals zomen en gedeelten van mantel en colbert voor- en achter panden van wol, gabardine, en wol mengsels.
 • H609 is een elastische, zacht en soepele non-woven Vlieseline, verkrijgbaar in zwart en wit. Is geschikt voor het verstevigen van kragen en belegdelen van elastische stoffen zoals jersey en tricot.

 

 

 • G785 is een zachte, soepele, heel dunne, bi-elastische non-woven tussenvoering voor kleine delen van blousen en japonnen van lichte stof of elastische stoffen zoals zijde, viscose, acetaat en cupro.

 

 • Vlieseline vormband is een zacht en opstrijkbaar bandje als hulpmiddel bij het verstevigen van schuine naden , zoals bij bv een halslijn of de vouwlijn bij een revers kraag. . Het bandje is 12mm breed, op 4mm van de rand is het doorgestikt met een kettingsteek die versteviging geeft.

 

 • Vlieseline Zoomband is tweezijdig plakbaar je kunt hiermee je zoom onzichtbaar “omnaaien” . Zoomband kun je gebruiken bij ongeveer alle stoffen zelf leer kun je ermee vast strijken, let dan wel op de temperatuur van je ijzer!

 

 

 • Vlieseline Naadband ier er in zwart en wit. Naadband is 10 mm breed iets steviger band dat je opstrijkt om naden in vorm te houden. Dit gebruikt je op bv schoudernaden van dunne en rekbare stoffen.

 

 

 • Vlieseline Vliesofix is tweezijdig plakbaar , je kunt hiermee applicaties vastzetten, repareren, dit vlies plakt op bijna lee stoffen ook op bv kurk en leer. Je knipt zelf de vorm uit het grote stuk.

 

 

 • Vlieseline Plak en Vouw om is er in zwart en wit. Plak en vouw om gebruik je in taillebanden bij broeken en rokken. Dit opstrijkbare band is er in meerdere breedtes met 1 centimeter naadtoeslag eraan. De drie gestanste lijnen vormen de stik- en omvouw lijnen waardoor je een perfecte taille band maakt. Door de stevigheid blijft de taille band mooi in vorm en knikt en rolt niet om.
 • Vlieseline Decovil Light is een plakbaar vlies van leerachtig materiaal in naturel kleur.
  Makkelijk naaibaar, scheurbestendig, niet rekbaar en stabiel.
  Ideaal op het creatieve gebied voor het maken van tassen, hoeden, riemen enz.

 

Elke Vlieseline soort heeft een eigen gebruiks aanwijzing, de ene wordt droog en de ander met stoom of een vochtige doek ingestreken. In de rand staat altijd beschreven hoe het product gebruikt moet worden. Of vraag de verkoper om advies.

Vlieseline knip je altijd met naad, het wordt vormt samen met de stof één geheel en wordt dus mee vast genaaid.

De plakbare kant van Vlieseline heeft een beetje glans en je voelt de lijm. Leg de plakbare kant op de verkeerde kant van je stofdeel. Maak geen strijkbeweging, maar zet de strijkbout steeds een stukje verder. (tijdsduur zoals voor bedrukt is beschreven)

Maak een proeflapje met een overgebleven stukje stof, om zeker te weten dat je het gewenste resultaat krijgt. laat verstevigde stofdelen 20 minuten platliggend afkoelen voor het beste resultaat.

Wil je zeker weten dat je strijkplant en strijkbout niet plakkerig worden? leg onder en boven op je werk een lapje katoen tijdens het vast strijken van Vlieseline.

 

 

Mis nooit een bericht, meld je aan voor onze nieuwsbrief!