De goede naald bij elk project.

by | jun 21, 2020 | Weetjes

Soms lijkt het heel makkelijk, zolang de naaimachine naald niet breekt lekker verder naaien. En soms lukt dat ook, maar soms ook niet en dan is de vraag vaak, waarom wil mijn machine nou niet. Tja die naald……

Allereerst is de kwaliteit van de naaimachine naalden belangrijk, gebruik een naald van het merk van je machine of een Schmetz naaimachine naald. Je bereikt veel mooiere resultaten met een goede naald, op het eerste oog zie je geen verschil, hoe worden ze gemaakt,  het gebruikte materiaal en de afwerking maken het verschil.            Mijn advies is dan ook om bij het begin van een nieuw project of nog beter bij het kopen van de stof te bedenken of je de goede naalden en de juiste draad in huis hebt, koop het er anders bij, wel zo makkelijk als je wil beginnen.

Een simpele regel is: hoe dunner de stof, hoe dunner de naald.

Schmetz machine naalden hebben kleuraanduidingen, dat is wel zo makkelijk om ze uit elkaar te houden.

 

 

 

 

Universele naald is een alleskunner in verschillende maten, 8/60: voor batist, chiffon, voile, 10/70: voor batist, geweven viscose, 12/80: voor de reguliere katoenen stoffen, linnen, 14/90: voor zware katoen, ribfluweel, mantelstoffen, tafellinnen, 16/100: zware katoen, jeans

 

 

Jeans naald 16/100: is speciaal voor het naaien van dicht geweven stevige stoffen als jeans of denim. De naald is sterk en scherp en ook geschikt voor kunstleer, zeildoek en keper

 

 

 

Stretch naald 75 en 90: is voor het naaien van jersey, tricot, gebreide stoffen, fluweel, fleece, punta di roma en sweater stoffen. nummer 75 is geschikt voor de dunnere materialen en nummer 90 gebruik je voor de dikkere materialen. Deze naalden hebben een medium ballpoint punt, hierdoor maakt de naald geen gaatjes in de stof, glijdt er goed doorheen en worden er geen steken overgeslagen tijdens het naaien.

Microtex naald: maat 60, 70 en 80 bestaat in deze naalden soort. Een microtex naald gebruik je voor ultra dunne en fijne stoffen zoals zijde, microvezelstoffen, kunt zijde en voile. Deze naald is dun en speciaal ontwikkeld voor het naaien van kwetsbare stoffen, de punt is erg scherp. Deze naald is kwetsbaar en zal iets eerder breken als bv een universele naald.

 

Leer naald:maat 80 en 90. Zoals de naam al doet vermoeden is deze naald speciaal voor het naaien van leer en kunstleer gemaakt, de dikte van het materiaal bepaald de maat van de naald. Een leer naald heeft geen echte punt maar een snijvlak dat gemakkelijk door het leer glijdt.

 

 

 

Tweeling naald: Dit zijn twee naalden die zo met elkaar verbonden zijn dat je ze als één in je naaimachine kunt zetten. Er bestaan meerdere soorten tweeling naalden, universeel, jeans en stretch. De tweelingnaald wordt bij dezelfde stofsoort gebruikt als de gewone naalden van dezelfde soort. Op het doosje van een tweeling naald staan meerdere maten, de maat van de naalden, 70, 80 of 90 en de afstand die naalden van elkaar staan, dat kan variëren van 2 tot 6 mm. Deze breedte geeft dus de breedte van de genaaide naad aan. De meest gebruikte breedte is 4 mm. De stretch dubbelenaald is ideaal voor het omzomen van t-shirts enz. je hebt bij het gebruik van deze naald twee klosjes garen nodig, de spoel blijft hetzelfde, aan de bovenkant krijg je twee rechte stiksels, de onderdraad maakt een zigzag tussen deze twee rijen, hierdoor is de rechte steek genaaid met een tweelingnaald rekbaar.

Overlock naalden: naalden voor de lock- en coverlock machine zijn iets langer en hebben een andere vorm hierdoor pakt de lock en coverlock de onderdraad beter op en heb je veel minder snel last van het overslaan van steken. Deze naalden zijn er in universeel 80 en 90, strech 65.

 

Er zijn ook nog een aantal speciale borduurnaalden, quilt naalden en bv een topstitchnaald, dit zijn naalden voor specialistisch gebruik. Ben je aan het naaien of ga je ermee beginnen dan is het voldoende om  universele en stretch naalden in huis te hebben. Ga je meer doen dan is een microtex- en dubbelnaald ook fijn om in je assortiment te hebben.

Breekt je naald niet één keer maar vaak achter elkaar? kijk dan als eerste naar de volgende punten:

*Zit de naald goed in de machine? De platte kant moet naar achteren (van je af) en de naald moet zo hoog mogelijk in de schacht.             *Zit de spoel goed in de machine? Is het de juiste spoel voor jou machine?                                                                                        *Welk garen gebruik je? Kijk of je garen mooi egaal is, als er verdikkingen of onregelmatigheden in zitten kan dat de oorzaak zijn. Het mooiste resultaat krijg je met een goed merk garen, het is beter voor je naaimachine en geeft minder stress.                                        *Is de machine goed ingeregen, doe het sowieso gewoon nog een keer!  *Hoe is het met de draadspanning? als die te strak (hoog) staat afgesteld kan de draad niet goed bewegen en trekt dan de naald krom. *Laat je de stof rustig vooruit lopen? De transporteur van je machine transporteert de stof vooruit. Als je eraan trekt dan heb je grote kans dat je naald inderdaad breekt.

 

 

 

 

 

 

 

Mis nooit een bericht, meld je aan voor onze nieuwsbrief!